Amerikaanse studie: Waterontharders besparen veel energie

  500 400 Frygon Waterbehandeling B.V.

  Energie besparen met een waterontharder?

  Een van de allerbeste manieren om in het huishouden energie te besparen is een waterontharder te laten installeren. Dat is de uitkomst van een uitvoerig onderzoek door het onafhankelijke Amerikaanse onderzoeksbureau Batelle Institute. In boilers en geisers kan de besparing tot bijna 50 procent oplopen. Alle onderzochte apparatuur, van douchekoppen tot vaatwassers, bleef als fabrieksnieuw functioneren op zacht water.

  Leidingwater, ook in Nederland, bevat calcium en magnesium dat neerslaat in leidingen, kranen en apparatuur, zoals cv-ketels en wasmachines. Deze ‘kalkaanslag’ vermindert de levensduur en prestaties van apparatuur. Bovendien gaat er steeds meer energie verloren door de aanslag. In de Verenigde Staten is het heel gewoon dat een huishouden daarom een waterontharder laat plaatsen. Waterontharders worden nu ook snel populair in Nederland.

  Kalkaanslag

  De Amerikaanse studie is gedaan in opdracht van de Water Quality Research Foundation+. Volgens het Amerikaanse onderzoek kan als gevolg van hard water de efficiency van gas- of elektrische boilers met wel 48% teruglopen. Boilers die voorzien werden van onthard water behielden hun oorspronkelijke prestatievermogen.

  Voor geisers en cv-installaties met warmwatervoorziening gelden soortgelijke uitkomsten. In het onderzoek raakten sommige apparaten al na anderhalf jaar compleet verstopt door kalkaanslag. Onthard water bleek tot tientallen procenten energiekosten te besparen, vergeleken met hard water.

  In Nederland blijkt de grootste ergernis over kalkaanslag te gaan over kringen en korsten op sanitair, verstopte douchekoppen, vlekkerige douchewanden, aangekoekte waterkokers en verstopte koffiemachines.

  Kies voor onthard water

  Het onderzoek van het Battelle Institute laat zien dat douchekoppen in anderhalf jaar 75% van hun ‘straalkracht’ kunnen verliezen bij hard water. Apparatuur waarvoor onthard water werd gebruikt, bleef schoon en verloor geen vermogen. Wasmachines en vaatwassers die hard water kregen, moesten al na dertig dagen ontdaan worden van kalkaanslag.

  Waterontharders voor particulieren en bedrijfsleven zijn gebaseerd op het principe van ionen-uitwisseling. Leidingwater wordt langs harscilinders geleid die de calcium- en magnesium-ionen afvangen. Met een zoutspoeling worden de cilinders steeds na enige tijd geregenereerd.

  Vraag vrijblijvend een offerte aan, ontharders voor een 4-persoonshuishouden zijn al verkrijgbaar vanaf € 645,- exclusief montage.


  Bronnen:
  www.wqa.org
  www.battelle.org