Waterontharders

  Vraag en antwoord

  Wij kunnen ons goed voorstellen dat u nog enkele vragen heeft voordat u een waterontharder aanschaft. Daarom hebben we de meestgestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Heeft u nog andere vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op!

  Kalk in het water is niet schadelijk voor de gezondheid. Uw apparatuur en sanitair kan er wel schade van ondervinden. Verwarmingselementen, waterkleppen, mengkranen, etc., al deze producten krijgen op termijn last van hard water met defecten als gevolg. Daarnaast laat kalk een nare aanslag achter in bijvoorbeeld uw badkamer. Met zacht water worden deze problemen opgelost.

  De werkzame stoffen in zeep reageren met vuildeeltjes maar ook met calcium, door calcium verliest het product reinigingskracht. Als het kalk verwijderd is uit het water kan het zeep gelijk gaan reinigen, hierdoor is een besparing mogelijk van 50 tot 75%. Hiermee wordt ook de grootste besparing bereikt met het aanschaffen van een waterontharder.

  Kalk zorgt ervoor dat uw huid extra uitdroogt, de beschermlaag van uw huid wordt aangetast door het calcium en magnesium. Doordat er met hard water meer zeep gebruikt wordt versterkt dit nog meer het uitdrogen van de huid. Alhoewel nooit wetenschappelijk bewezen blijkt uit de praktijk dat de huid voelbaar beter wordt en minder uitdroogt, uw huid voelt zachter met zacht water.

  Zure en agressieve reinigingsmiddelen zijn in de praktijk niet meer nodig, er is immers geen kalkaanslag meer voor. Uw apparatuur blijft kalkvrij, uw sanitair blijft kalkvrij en uw keuken blijft kalkvrij. Uw voegen worden niet meer aangetast in uw sanitair en keuken en belangrijke onderdelen in uw apparatuur ondervinden geen schade meer van deze reinigingsmiddelen.

  Kalk wat bestaat uit calcium en magnesium wordt uitgewisseld voor een natrium deeltje. Op deze manier verdwijnt de kalk uit het water. De slimme software houdt bij wanneer de opnamecapaciteit bereikt is. Er zal een regeneratie uitgevoerd worden. Tijdens deze spoeling zal er een overdaad aan natrium door het filtermateriaal gebracht worden, het kalk laat los en de natrium deeltjes binden zich aan het filtermateriaal. Na deze regeneratie kan de ontharder weer zacht water leveren.

  Een ontharder verbruikt ongeveer voor elke 1m³ waterverbruik 0,5kg. zout. Dit zout wordt niet aan het drinkwater toegevoegd, maar wordt gebruikt tijdens de regeneratie om het kalk weer “los” te spoelen en af te voeren naar het riool.

  Al onze ontharders zijn standaard voorzien van een by-pass, hiermee kan traploos een resthardheid ingesteld worden indien dit gewenst is.

  Al onze ontharders zijn volume gestuurd maar kunnen indien nodig ook als tijds gestuurd geprogrammeerd worden. In principe zijn ontharders 2 in 1. Afhankelijk van uw situatie is er dus altijd een oplossing.

  Keukenzout smaakt “zout” door de verbinding met chloride (NaCI). De ontharder werkt alleen op het Natrium, wat van zichzelf geur en smaakloos is. De Natrium verhoging is ook minimaal in uw drinkwater, voor elke °dH wordt 8,5mg. natrium toegevoegd, bij de een gemiddelde hardheid van 8°dH is de natriumverhoging dus 68mg. Bepaalde merken “water in fles” hebben aanzienlijk meer natrium in het water.

  Nee, uit onderzoek is zelfs gebleken dat zacht water beter is voor leidingen. Water waar calcium en magnesium in aanwezig is neemt uit het onderzoek meer koper op uit het leidingsysteem.

  Een ontharder van Frygon geeft minimaal drukverlies, dit komt door de riant grote doorlaten en gebruikte materiaal. U zult hier in de praktijk dus geen tot nauwelijks hinder van ondervinden. Wilt u alsnog meer water uit bijvoorbeeld uw regendouche dan kan er een drukverhoger voor de ontharder geplaatst worden. Het extra water is goed merkbaar in uw situatie. Wij hebben een zeer divers aanbod drukverhogers.

  Door ons brede assortiment hebben wij voor ontharders voor elke situatie. In de meterkast, trappenkast, garage, bijkeuken, cv-hok en zelfs voor de kruipruimte. Wij informeren u graag naar mogelijkheden.

  De al aanwezige kalk in uw apparatuur en leidingen zal weer oplossen. Uw apparatuur krijgt uiteindelijk weer zijn maximale rendement terug. Hier is geen onderzoek naar verricht omdat ieder huishouden een ander waterverbruik heeft. Binnen enkele maanden zal de meeste kalkaanslag verdwenen zijn.

  √ Geen vorming meer van kalkaanslag
  √ Een weldaad voor uw huid, uw huid voelt beter
  √ Uw apparatuur werkt efficiënter en gaat langer mee, bespaar op energie
  √ Wasverzachter is niet meer nodig
  √ Bespaar op uw reinigingsproducten, tot wel  50%
  √ Uw sanitair blijft mooi, geen agressieve reinigingsproducten meer nodig
  √ Uw textiel blijft langer mooi

  Watervraag in de diverse huishoudens is vaak niet hetzelfde, het aantal personen, aantal douches, regendouche, etc. hebben hier een grote invloed op. Hier zijn verschillende types voor, zodat er voldoende zacht water ter beschikking is in elke situatie.

  Daarnaast spelen de plaatsingsmogelijkheden een grote rol. In een garage, bijkeuken of trappenkast is vaak voldoende ruimte beschikbaar, maar niet iedereen heeft deze ruimtes of de mogelijkheid om hier te komen met leidingen. Daarvoor zijn compacte ontharders ontwikkeld die bijvoorbeeld in de kruipruimte geplaatst kunnen worden.

  Nee, het zout wordt gebruikt om de Calcium en Magnesium deeltjes weer los te krijgen van het filtermateriaal en af te voeren naar het riool. Hier is een hoge dosering natrium voor nodig, het overtollige zout wordt samen met het kalk afgevoerd naar de afvoer.

  Dit hoeft niet meer toegevoegd te worden, het zout in de vaatwasser wordt gebruikt voor de laatste spoelcyclus. In een vaatwasser zit een mini-ontharder, deze werkt net als onze waterontharders ook op zout. Als u een waterontharder laat monteren hoeft de vaatwasser dit niet meer uit te voeren, er is dus geen zout meer nodig in uw vaatwasser.

  Een ontharder van Frygon gebruikt ongeveer 3 Watt per uur en werkt op 12 Volt, wat een veilig voltage is. Doordat de ontharder computer gestuurd is, is hij zeer nauwkeurig af te stellen en kan hij optimaal geprogrammeerd worden voor uw hardheid. Op deze manier gaat de ontharder efficiënt om met het zout en spoelwater.

  24-UURS STORINGSDIENST

  Wilt u ook zacht water?

  Neem contact op voor advies! Bel 0516-520680 of stuur een bericht via onze contactpagina.